Strandsoneekspedisjonen #5

«En viktig del av kulturarven vår er å være ute i naturen. Vi har fra gammelt av hatt rett til å ferdes i skog og mark, etter elvene, på innsjøer, i skjærgården og til fjells – uavhengig av hvem som eier grunnen. Vi kan høste av naturen – ikke bare saltvannsfisk, bær, sopp og blomster, men også inntrykk og opplevelser. Hovedprinsippene i allemannsretten er lovfestet i Friluftsloven av 1957.»

(Fra brosjyren «Fra hav til himmel. Allemannsretten», Direktoratet for naturforvaltning)

På 5. etappe er vi tilbake ved Dronningen og Kongelig Norsk Seilforening. Vi skal nå videre i retning Oscarshall, som vi ser toppen av helt til venstre i bildet.

Herfra går eneste farbar vei gjennom båthavna.

Til venstre i bildet ser man toppen av Oscarshall.

Et gjerde som ser ut til å treffe vannkanten ved høyvann. Vi avventer det røde krysset.

Her går gjerdet ut i vannet.

Porten er derimot åpen. Jeg setter likevel et rødt kryss på kartet, som gjelder for begge gjerdene. Framkommeligheten er hindret, og denne porten leder inn i privat hage.
I tillegg setter jeg et eget kryss på steinmuren bortenfor (se bildet over), som også går ut i vannet.

En nærmere titt på steinmuren.

Vi må tilbake til veien igjen og gå en stor runde rundt dette området, helt opp til Folkemuseet og ned Dronninghavnveien. På bildet er vi på vei opp Mellbyedalen.

I enden av Dronninghavnveien.

Her er vi på andre siden av de røde kryssene vi satt ved båthavnen til Seilforeningen.

Området er merket «Privat». Men jeg setter ingen kryss, for det går an å gå bort til steingjerdet i strandkanten på nedsida av plattingen.

Vi skal videre i denne retningen. På bildet ser vi special guest star på Strandsoneekspedisjonens 5. etappe og rett fra Malaysiatur: Cornelia, som geleider Falco ned fra brygga. Likevel overser vi noe her, og det er ikke uten grunn.

Grei passering under brygga.

Merkelig. Hva er dette?

Det er jo en gangvei!

Vi går tilbake til Dronninghavnveien og ser at dette er begynnelsen på en kyststi. Vi overså dette fordi kyststien ikke er merket! Kloke av skade tenkte vi at dette var et privat område, derfor gikk vi i stedet ned i strandkanten.

Endelig har vi funnet en ordentlig kyststi! Les mer om denne stien på slutten av etappen.

Her kan man gå både oppe på stien …

Og nede i vannkanten.

Oscarshall.

På tide med en godbit.

Oscarshall igjen.

Brygga nedenfor.

Strandsoneekspedisjonsleder Harald med sin firbeinte assistent og buffer Falco.

Gjerdet går helt ut i vannet.

Men litt lengre oppe er det en åpen port, gjennomgangen til Oscarshall via kyststien. Bildet er tatt i motsatt retning.

Vi kryper gjennom et hull i gjerdet (rett bak oss) nede ved sjøen. Hvis dette er en del av kyststien, ville jeg tro at området ikke lenger brukes til beite og dette gjerdet ikke lenger har noen funksjon? Burde det derfor egentlig fjernes? Jeg setter et spørsmålstegn her.

Vi fortsetter på kyststien.

Veien videre går langs en kraftig mur av granittblokker. Dette skal være rester av et gammelt bryggeanlegg der fergen fra Skarpsno ankom Bygdøy før i tida.

Akkurat nok plass til en puddel på tvers.

Inn mot Frognerkilen.

Fra stien skimter vi Rodeløkken Kafe oppi skråningen. Navnet skal stamme fra en tidligere eier av stedet, generalkonsul Ernst Rohde, som var en av Kong Carl Johans mest betrodde menn. Området legges ut til folkepark, og stuebygningen flyttes i 1838. En husmansstue blir stående igjen som serveringssted, og det blir satt ut benker. Vi tar en vaffel før vi går videre.

Ned på stien igjen.

Rodeløkken fra en annen side.

Vi nærmer oss Frognerstranda.

Her får stien et noe ufortjent preg av myr.

Vi går så tett inntil strømgjerdet som mulig.

Vi avslutter 5. etappe her, ved Frognerkilen bussholdeplass. Bygdøy er som kjent ingen ordentlig øy lenger, da landheving og utfyllinger gjorde den landfast rundt år 1800, den gangen øya bar navnet Ladegaardsøen.

Kyststi til Hukodden, står det. Den stanser imidlertid ved Dronninghavnveien, slik vi har fått erfare, omkring 100 meter før Dronningen. Vår strandsoneekspedisjon viser at man vil få litt av en utfordring om stien skal utvides forbi Dronningen og Langvikbukta.

På nettsidene til dittoslo.no leser jeg at kyststietappen nedenfor Oscarshall er splitter ny. Den ble åpnet av Fabian Stang fredag 12. oktober i år. (Det er kanskje derfor man ennå ikke har rukket å merke inngangsporten til stien fra Dronninghavnveien, den vi ikke fikk øye på i starten av denne etappen?) Det er H.M. Kong Harald som har besluttet å åpne deler av eiendommen for publikum. Og med samtykke fra de andre grunneierne har kystien blitt opparbeidet av Statsbygg etter avtale med Det Kongelige Hoff og Oslo kommune.

Cathrine Nordlie, leder av Bygdøy Vel, roser både kongehuset og de andre grunneierne. Hun mener det er et sterkt samhold på Bygdøy: «– Her har privatpersoner med midler i alle år hatt øynene åpne for fellesskapet.» (Lokalavisen Frogner, 18.10.2012) Selv om jeg på min ferd flere ganger har opplevd at disse øynene har vært lukket hardt igjen, er jo dette positive signaler, og det taler for muligheten til å utvide kyststien videre.

Dronning Blancas vei. Bygdøylokket skimtes i enden. Vi har nå tilbakelagt hele østsida av Bygdøy som tilsvarer ca. 5,3 km strandsone.

5. etappe: Fra Dronningen til Frognerkilen.
Forbudsskiltet på etappen representerer det utilgjengelige området mellom Huk Aveny (Dronningen) og Dronninghavnveien.

Hindringer underveis: To kryss ved Dronningen og et spørsmålstegn for gjerdet ved vannet i tilknytning til Oscarshall.

Ordboka er oppdatert! Den finner du her: Strandsoneekspedisjonen #1

Reklamer

Én kommentar

  1. Jeg følger spent med. Denne siste etappen husker jeg å ha gått selv med hunder for et par år siden.

Legg igjen en kommentar

Fyll inn i feltene under, eller klikk på et ikon for å logge inn:

WordPress.com-logo

Du kommenterer med bruk av din WordPress.com konto. Logg ut /  Endre )

Google+-bilde

Du kommenterer med bruk av din Google+ konto. Logg ut /  Endre )

Twitter-bilde

Du kommenterer med bruk av din Twitter konto. Logg ut /  Endre )

Facebookbilde

Du kommenterer med bruk av din Facebook konto. Logg ut /  Endre )

w

Kobler til %s

%d bloggere like this: