Hundens fargesyn

Har hunden fargesyn eller ser den i sort/hvitt? Dette spørsmålet er blitt stilt av mange, inkludert meg selv, og svarene har ofte vært uklare. Det var derfor på tide å undersøke dette litt nærmere på egen hånd. Ganske raskt ser man at konklusjonen er ja, hunder har fargesyn, men ikke på samme måte som oss mennesker. De ser på en måte færre farger. Og da blir det neste spørsmålet: Hvorfor gjør de det? Jeg skal forsøke å drodle litt rundt dette.

Fotoreseptorene på netthinnen (retina) består av sanseceller som vi deler inn i staver og tapper. Stavene inneholder kun én pigmenttype og har først og fremst betydning for mørkesynet. Tappene inneholder flere pigmenttyper, og det er disse som er avgjørende for fargesynet. Pigmentene i tappene påvirkes i ulik grad av lys med forskjellig bølgelengde. Det er denne egenskapen som muliggjør fargesyn. Hos mennesket inneholder tappene tre synspigmenter, mens hundens tapper kun inneholder til sammen to pigmenter. Det er altså dette forholdet som har betydning for ulikt fargesyn hos mennesker og hunder.

Det faktum at hunder kun er utstyrt med to pigmenter i tappene, skal hovedsakelig føre til at fotoreseptorenes evne til å fange opp fargene rødt og grønt er redusert eller lik null. Dette vil bety at hunder har tilgang til en mer begrenset versjon av fargespekteret enn mennesker. Professor Jay Neitz, ved instituttet for optalmologi (medisinske og kirurgiske øyeproblemer) i California, konkluderte i en studie knyttet til dette tema at hunder ser farger, men altså færre farger enn menneskene. Hovedsakelig ser hundene verden i fargene gult, blått og grått.

Her er to varianter av en sammenligning av hvordan fargespekteret ser ut for hunder og for mennesker (illustrasjonene er hentet fra de oppgitte kildene lengre ned):

Veldig forenkla tenker jeg at man kanskje kan se på stavene og tappene som blekkpatroner i en printer: Stavene er representert ved den sorte blekkpatronen, mens tappene tilsvarer fargepatronene. Hvis du fjerner en av fargepatronene vil dette påvirke fargekvaliteten på utskriften. Utskriften vil i denne sammenheng tilsvare det vi faktisk ser.

Når det er sagt, så er det selvfølgelig viktig å huske på at synssansen hos mennesker og hunder er utvikla for ulike formål. Til en viss grad blir det derfor meningsløst å sammenligne synsevner. Mørkesynet hos hunder er for eksempel mye bedre enn hos menneskene, fordi mengden sanseceller som er følsomme for svakt lys, altså stavene, er i stort overtall og dermed dominerende i forhold til tappene. Årsaken til dette kan være at hunder skulle kunne jakte under dårlige lysforhold, som en del av deres overlevelsesevne.

Kilder:

Coren, S. (2008). «Can dogs see colors?». Publ. på nettstedet Psychology Today: http://www.psychologytoday.com/blog/canine-corner/200810/can-dogs-see-colors

Davis, J. (1998). «Color and Acuity Differences between Dogs and Humans». Nettadresse: http://www4.uwsp.edu/psych/dog/LA/davis2.htm

Neitz J., Geist T. & Jacobs, G. H. (1989). «Color Vision in the Dog». Visual Neuroscience, 10, 119–125. Artikkelen i PDF.

Wyller, V.B. (2009), Det friske mennesket, bind 4, Akribe forlag

Reklamer

2 kommentar

  1. Hm, spennende men det stemmer ikke helt med det jeg har lært. Jeg trodde hunder så mer i gulfarger, synes at jeg har vært på et foredrag. Men skal jommen se om jeg kan finne ut mer om det.

  2. Spennende…

Legg igjen en kommentar

Fyll inn i feltene under, eller klikk på et ikon for å logge inn:

WordPress.com-logo

Du kommenterer med bruk av din WordPress.com konto. Logg ut /  Endre )

Google+-bilde

Du kommenterer med bruk av din Google+ konto. Logg ut /  Endre )

Twitter-bilde

Du kommenterer med bruk av din Twitter konto. Logg ut /  Endre )

Facebookbilde

Du kommenterer med bruk av din Facebook konto. Logg ut /  Endre )

w

Kobler til %s

%d bloggere like this: