Instruktørkurs

Etter å ha tenkt mye på dette i noen år nå, bestemte vi oss endelig for å melde oss på instruktørkurset til hundeskolen Din beste venn. Vi har akkurat vært gjennom oppstartshelgen og har fått mange ting å tenke på. Hvordan skal jeg lære meg navnene på alle disse hunderasene! Og hvordan skal jeg klare å overbevise mine eventuelle framtidige kursdeltakere om at de har kommet til rett mann – vil jeg klare å lære dem noe som helst?

Før kunne jeg ikke fordra smalltalk. Nå kan jeg snakke det nærmest flytende, hvis jeg vil. Det betyr ikke at jeg har lært å elske det, men jeg ser nødvendigheten av å kunne beherske det. (Jeg har skrevet om smalltalk tidligere i dette innlegget). Om man er god på smalltalk, så kan man blant annet styre unna temaer som hundehold. Dette er nemlig et tema som støtt og stadig dukker opp uten at man har åpnet munnen – det er ofte nok å bare komme gående med hunden sin. De aller fleste har mange og gjerne sterke meninger om hundehold. Som hundeeier blir man preget av disse holdningene, på godt og vondt. Etter hvert blir man usikker på hva man egentlig baserer seg på av kunnskap når man snakker om temaet. Det var et ønske om å trenge gjennom all synsingen og erhverve seg fagkunnskap som til slutt gjorde at jeg meldte meg på instruktørkurset.

Vi hadde en hund i familien da jeg var liten, en korthåra Dachs som het Ciss, men livet mitt har ikke vært fullt av hunder. Da vi tok inn blodhunden Baron fra omplassering, hadde det gått rundt 15 år siden sist jeg hadde hund i livet mitt. Det ble som å starte på nytt. Og det ble en sterk opplevelse på alle måter. Litt sånn som da jeg stiftet bekjentskap med Mummitrollet – jeg hadde vært innom det i oppveksten, men det var først i voksen alder jeg oppdaget denne verdenen, som jeg falt pladask for, for alvor.

Selv om hundeinstruktørkurset handler om hunder, handler det aller mest om oss selv – våre holdninger, vår kunnskap, måten vi kommuniserer på og vår evne til refleksjon. Man kan ha så stor kunnskap om hunder man bare vil, men det betyr ikke at bikkja får det noe bedre av den grunn. Det er innstillingen som er viktig, og måten vi viser dette i praksis. Vi får flotte hunder hvis vi behandler dem som kompiser. Og, som det ble sagt på kurset, den gode relasjonen og tilknytningen skapes best gjennom lek. På samme måte gjør man en god samfunnsborger av hunden ved å rose ønsket adferd i stedet for å straffe uønsket adferd. Man skulle tro at denne tankegangen var en selvfølge, men historien viser at vi hovedsakelig har opptrådt som ledere overfor hundene, fram til ganske nylig. Hundeskolen Din beste venn var noen av de første som byttet ut begrepet lederskapsteori med læringsteori. Dette er bare ett eksempel på Din beste venns brede mobilisering for en human hundeoppdragelse – som er et viktig arbeid å delta i.

(Copyright: Bizarro / Dan Piraro)

I tillegg til å løse gruppeoppgaver, dykke ned i pensumlitteraturen og å få generell veiledning, inneholder kurset en rekke forelesninger. Vi får blant annet møte en doktorgradstipendiat i genetikk, en ekspert på ulv i fangenskap, en doktor i etologi på hund, en jurist, en logoped og spesialiserte veterinærer. Og allerede noen dager etter oppstartshelga fikk vi mulighet til å starte opp som hjelpetrenere på hundekursene.

Da jeg kom hjem etter kurset, tenkte jeg: Hvor er hunden i min bevissthet? Når jeg lukker øynene og tenker på en hund, hva ser jeg da? Er den langt borte, eller nærme. Ligger den på gulvet, sitter den, eller lusker den rundt? Kanskje jeg klapper den, eller virker den litt truende? Er det en stor eller en liten hund? Er det en fremmed hund og kanskje litt mystisk, eller er det en kjent og kjær hund? Det første jeg tenker på er at jeg sitter med Baron – den første bikkja jeg hadde i mitt voksne liv – på svaberget og ser ut over havet. Det er helt stille. Han lener seg såvidt inntil meg. Når jeg åpner øynene står storpuddelen Falco foran meg med et forundret og forventningsfullt uttrykk i ansiktet. Det er på tide å leke!

Her kan du lese mer om instruktørkurset til Din beste venn.

Reklamer

Legg igjen en kommentar

Fyll inn i feltene under, eller klikk på et ikon for å logge inn:

WordPress.com-logo

Du kommenterer med bruk av din WordPress.com konto. Logg ut /  Endre )

Google+-bilde

Du kommenterer med bruk av din Google+ konto. Logg ut /  Endre )

Twitter-bilde

Du kommenterer med bruk av din Twitter konto. Logg ut /  Endre )

Facebookbilde

Du kommenterer med bruk av din Facebook konto. Logg ut /  Endre )

w

Kobler til %s

%d bloggere like this: