Hvorfor gå tur med hunden når den kan gjøre det selv?

Da jeg snublet over dette bildet et eller annet sted på Internettet, kom jeg til å tenke på samtalen jeg hadde med fyren som reparerte vaskemaskinen vår i fjor sommer. Han fortalte at han hadde tre amerikanske bulldog hjemme, og fordi han bodde i fjerde etasje i en blokk og ofte hadde knapt med tid til overs i hverdagen, grunnet han på en løsning som kunne lette arbeidet med å aktivisere hundene. Det var da han fikk «denne geniale ideen», slik han selv beskrev den. En tredemølle! Mens hundene trakterte denne vidunderlige innretningen etter tur, sparte han både tid og krefter og kunne tilbringe kvalitetstid med familien eller seg selv. En smule perpleks spurte jeg ham om det alltid var like lett å få hundene i gang på tredemølla. Det var overhodet ikke noe problem, svarte han, man bare fester en pølsesnabb i en tråd som man henger foran dem.

Et kjapt nettsøk viser at tredemøller for hunder er en høyst levende business. På en av nettsidene kan man lese følgende: «If you are not leaving your house, dogs sit inside and getting bored, fat and unhealthy. That is why there is now exercise equipment for dogs so that your pet can stay active even when it is unable to leave the house.»

Det står ingenting om at også eieren vil kjede seg, bli tjukk og få dårlig helse av å ikke skru av tv-en og forlate godstolen. På mange av sidene som markedsfører tredemøller til folket står det heller ingenting om at hvis man bruker dette som en generell erstatning for turgåing, så er det en nødløsning for late, uansvarlige hundeeiere …

Hunder på tredemøller er likevel ikke noe nytt, i følge bloggen til Terrierman («Information on working terriers, dogs, natural history, hunting, and the environment, with occasional political commentary as I see fit»). Før i tida var man derimot først og fremst opptatt av hundenes potensiale som eneregikilde. Tredemøllene var knyttet opp mot en praktisk funksjon, som til for eksempel å drive innretninger utviklet for å kverne smør eller sortere bønner. Slik gikk arbeidet på gården lettere, både på kjøkkenet og i låven:

I 1888 ble denne innretningen utvikla for å drive et lite symaskinverksted:

Reklamer

Én kommentar

  1. Jeg har også lagt merke til referanser til en «spit dog» i historiske/middelalders-fantastiske romaner. Og Turnspit Dog var visst t.o.m. en egen «rase» (dvs. type, da det ikke fantes rene raser i moderne forstand den gangen):
    http://en.wikipedia.org/wiki/Turnspit_Dog
    http://soodiebeasley.blogspot.com/2008/12/turnspit-dog.html
    Ergo: Noen burde lage en hunde-tredemølle som kan brukes til å lade mobiltelefonen eller liknende?

Legg igjen en kommentar

Fyll inn i feltene under, eller klikk på et ikon for å logge inn:

WordPress.com-logo

Du kommenterer med bruk av din WordPress.com konto. Logg ut /  Endre )

Google+-bilde

Du kommenterer med bruk av din Google+ konto. Logg ut /  Endre )

Twitter-bilde

Du kommenterer med bruk av din Twitter konto. Logg ut /  Endre )

Facebookbilde

Du kommenterer med bruk av din Facebook konto. Logg ut /  Endre )

w

Kobler til %s

%d bloggere like this: