Bix

Bix

Det finnes mange forskjellige hunder med mange forskjellige utseender. Men ingen ligner helt på Bix. Men så er heller ikke Bix en vanlig hund. Bix er nemlig en gummihund, en grønn gummihund. Og den trives best i en busk. Favorittmaten dens er Monsterfizz, disse store brusaktige tablettene som var populære på 80/90-tallet. De kunne kjøpes en og en, og de var pakket inn i fargerikt papir med en tegning av et monster utenpå.

Bix så dagens lys i vinduskarmen på Foss videregående skole på slutten av 80-tallet. Min gode venn Peder satt på pulten bak meg i klasserommet. Vi sendte tegninger fram og tilbake til hverandre, og plutselig en dag så var den der, den grønne gummihunden med sitt karakteristiske smilende underbitt og et spørsmålstegn hengende over hodet. Senere kom det fram at den bodde i en busk og at hvis den løp, så løp den så fort at den fløy og var borte på et blunk før noen egentlig rakk å få øye på den. Den er dermed så rask at den nesten ikke finnes, og derfor har det naturlig nok blitt spekulert en god del på om den finnes i det hele tatt. Noe den selvfølgelig gjør.

Hvis man likevel skulle se på hvilke fellestrekk gummihunden Bix har med andre hunderaser, så kunne man sagt at den utgjør en kombinasjon av bassettens form, greyhoundens overtrufne løpeferdigheter og fuglehundenes tendens til å forsvinne ut av syne til enhver tid. Underbittet kunne vært en videreutvikling av boxerens, hvis forfedre, når de ble brukt i jakt, skulle henge seg i strupen på for eksempel en elg og henge der til jegeren kom for å avlive dyret. Dette hadde en hund med normal tannstilling ikke greid over lengre tid, da den får problemer med og puste, mens en hund med nesen innenfor tennene, altså underbitt, klarer og puste samtidlig som den henger fast i byttet.

The Mexican Staring Frog of Southern Sri Lanka

Om vi løfter blikket og sammenligner Bix med andre dyr enn hunder, så er det ikke usannsynlig at Bix også har litt krokodille i seg. Men mest av alt har han kanskje mest til felles med det som i følge Urbandictionary.com er «The most feared animal in all the world!», nemlig The Mexican Staring Frog of Southern Sri Lanka, som dukker opp i sjette episode, sesong 2, av South Park (1998). Ifølge legenden kan The Mexican Staring Frog drepe, eller føre til at du havner i en katatonisk tilstand, kun med blikket. Det er derfor viktig at du unngår øyekontakt med den (den avbildes vanligvis med en sladd foran øynene). Såvidt vi vet har ikke Bix denne egenskapen, men så har han heller aldri stått såpass i ro at vi har fått sjansen til å stirre ham inn i øynene, og godt er det. Ellers er de begge fryktelig raske. Utseendemessig ligner de kanskje ikke så mye på hverandre, bortsett fra at de er grønne begge to. Uansett har de ett slående adferdsmessig likhetstrekk: Mens Bix lurer bak en busk, så lurer The Mexican Staring Frog bak en stein.

Her følger scans av to tegninger hvor Bix figurerer, fra tida i vinduskarmen på skolen:

Her fører Bix rettsak mot seg selv. Bix er representert både i dommerstolen, vitneboksen, som sin egen anklager og som jurymedlem.

Av en eller annen grunn låner Fantomet stemmen til Gorgon vaktmester. I hodeskallens høyre øyenhule kan man i tillegg skimte Gorgon vaktmesterassistent. Kan du se hvor Bix har gjemt seg?

Den lille tegneserien nedenfor laget jeg til min nevø for mange år siden. Pjatt er en av de få som noensinne har møtt Bix:

Reklamer

2 kommentar

  1. Bittelitt jazztobakk eller rett og slett rusa på livet?

  2. Hehe, foreløpig dårlig med jazztobakk her – men du assosierte kanskje Bix med jazztrompetisten Bix Beiderbecke? Ellers er jeg i forhandlinger med svigermor, som bor vegg i vegg, om å dyrke litt i hagen, kun i forskningsøyemed og til medisinsk bruk, såklart!

Legg igjen en kommentar

Fyll inn i feltene under, eller klikk på et ikon for å logge inn:

WordPress.com-logo

Du kommenterer med bruk av din WordPress.com konto. Logg ut /  Endre )

Google+-bilde

Du kommenterer med bruk av din Google+ konto. Logg ut /  Endre )

Twitter-bilde

Du kommenterer med bruk av din Twitter konto. Logg ut /  Endre )

Facebookbilde

Du kommenterer med bruk av din Facebook konto. Logg ut /  Endre )

w

Kobler til %s

%d bloggere like this: