Malcanisen – den onde hund

I middelalderen var det skikk å begrave et levende dyr foran inngangsdøren. Dette skulle beskytte inngangen og bygningen ellers mot inntrengere og overnaturlige makter, og ble naturligvis også gjort på Akershus hvor man gravla en hund. Den kalles Malcanisen – «den onde hund» – og varsler også ulykker. Hunden, eller gjenferdet av den, sies å gå igjen den dag i dag, og skal ifølge sagnet holde til i Mørkegangen på Akershus Slott. (Det fortelles at soldatene på festningen ble livredde hver gang gjenferdet dukket opp, så nytteverdien var vel så som så.) Mørkegangen ligger ved Jomfrutårnet, på østsida av festningen, som var den gamle hovedinngangen til borganlegget. Håkon V kalte tårnet opp etter sin eneste ektefødte datter, Jomfru Ingebjørg. Navnet kunne forsåvidt like gjerne ha henspeilt på at ingen klarte å trenge gjennom det.

Jomfrutårnet, Akershus festning, Oslo. Bygd ca. 1300. Slisse for fallgitter og rester av vindebroen eksisterer fortsatt. (Foto: Wikimedia Commons)

Da Mørkegangen raste sammen omkring år 1550, turte verken offiserer eller soldater å gå dit ned. De var redde for ånden til den arme hunden som ble murt inn i veggen der. Derfor måtte Peder Hanssøn Litle (også kalt Basse), Kommandant og Høvedsmann på Akershus, selv gjøre det. Han gikk gjennom gangen med lykt i hånden og skyndte seg til stedet der steinene hadde rast ut. En beksvart skygge dukket fram av mørket, en stor hund med rød-glødende øyne, hoggtenner og en lenkestubb om halsen. Motet sviktet, og han kastet lykten mot Malcanisen. Det endte med at borgherren kom krypende ut på alle fire – mer død enn levende. Likblek og med svettedråper i pannen, stammet han bare ett ord: Malcanisen! Kun få måneder etter den uhyggelige opplevelsen, døde Peder Hanssøn Litle. Han skadet seg etter å ha falt av hesten sin.

Oslo kulturnatt og Forsvaret har tilbudt såkalte spøkelsesturer hvor sagnet om malcanisen er et av innslagene som iscenesettes.

Denne teksten er en sammenslåing av flere tilsvarende artikler om dette emnet.
Kilder: Forsvaret.no, Lokalavisen Frogner/St. Hanshaugen, Wikipedia og ABC Nyheter

Reklamer

Én kommentar

  1. Hei, det gleder meg å se at dere er igang på bloggen igjen – mange gode innlegg som jeg humrer over. Bente 🙂

Legg igjen en kommentar

Fyll inn i feltene under, eller klikk på et ikon for å logge inn:

WordPress.com-logo

Du kommenterer med bruk av din WordPress.com konto. Logg ut /  Endre )

Google+-bilde

Du kommenterer med bruk av din Google+ konto. Logg ut /  Endre )

Twitter-bilde

Du kommenterer med bruk av din Twitter konto. Logg ut /  Endre )

Facebookbilde

Du kommenterer med bruk av din Facebook konto. Logg ut /  Endre )

w

Kobler til %s

%d bloggere like this: