General Sniff

I en interessant kommentar til innlegget om tegnefilmblodhunder, refereres det til en dokumentar om Walt Disney hvor det opplyses at grunnen til at så mange av Walt Disneys hundekarakterer mer eller mindre er basert på blodhunder, var fordi han likte disse hundene svært godt – de hadde gjort sterkt inntrykk på ham fra han var liten. Karakterene som ble nevnt i denne sammenhengen var Pluto, Trofast, Bruno i Askepott, og, Langbein. Forfatteren av bloggkommentaren foreslår derfor også Langbein som en aktuell kandidat til tegnefilmblodhund-kategorien.

Langbeins opprinnelige navn var Dippy Dawg. Han ble skapt av Art Babbitt og så dagens lys første gang i mai 1932.

Langbein er, til forskjell fra Pluto, tegnet som en hund med menneskelige trekk, en såkalt antropomorfisk hund. Og det er kanskje nettopp derfor en av gutta i filmen Stand By Me, med et undrende blikk, stiller spørsmålet: «Mickey’s a mouse, Donald’s a duck, and Pluto’s a dog. What’s Goofy?» Det generelle svaret som gis, er at Langbein altså både er hund og menneske, men i lys av dokumentarreferansen ovenfor er det sannsynlig at blodhundrasen var en del av inspirasjonsgrunnlaget for uviklingen av karakteren.

Mens jeg funderte på dette med Langbein, dukket det en gammel kjenning fram fra glemselen: General Sniff! Og denne gang var det ingen tvil om at det var en blodhund.

Første gang utgitt i 1972. I 2006 kom det en ny utgave som også omtaler rettsystemet i Andeby, har med en undersøkelse om kvinnen i donaldismen, og etterord om Donaldistbevegelsen.

Jeg hadde funnet fram boka Donaldismen av Jon Gisle. I dette underholdende og vitenskapelige studiet av universet omkring Donald Duck & Co, «Donaldismen», diskuterer han blant annet Donaldismens religion: Finnes det en representasjon av det vi i vårt samfunn kaller «Gud» i dette tegneserieuniverset? Etter å ha ryddet flere kandidater av veien, fastslår han følgende: «[…] det er én makt som selv Skrue bøyer seg for. Det er Hakkespettboken.» Han påpeker at boka ikke er identisk med Gud, men i større grad et orakel, eller, slik han uttrykker det: «Den Umåtelig Store Kunnskap». Boka er altså en manifestasjonsform, bindeleddet mellom Kunnskapen/Gud og mennesket. «Men Kunnskapen manifesterer seg også i en annen skikkelse. Det er General Sniff, Hakkespettenes Blodhund, det levende vesen som i høyest grad har virkeliggjort Den Umåtelig Store Kunnskap her på jorden.»

Sniffs egenskaper er uovertrufne og har innbragt ham busslaster fulle av medaljer og trofeer.

General Sniff, eller General Snozzie, inngår i rekken av kortlivede karakterer i Carl Barks Donald-univers. Den opptrer kun i tilsammen syv historier. Såvidt jeg vet, har aldri Sniff opptrådt i noen tegnefilmer; han havner derfor i kategorien tegneserieblodhund.

Ser man på merittlista til Sniff, så vil man raskt skjønne hva Jon Gisle snakker om i Donaldismen. Sniff kan ikke bare klatre opp stiger, spore folk som går i gummistøvler gjennom fiskemarkeder, eller spore under vann. Han kan til og med lese (!).

Sniff er femstjerners general med toppgradert intelligens og har i følge kildene altfor mye utdannelse («He has too much education.»).

Les mer om Sniffs meritter her: http://www.cbarks.dk/THEBLOODHOUND.htm

Reklamer

Én kommentar

  1. Stilig! Jeg husker veldig godt General Sniff – Hakkespetthistoriene til Barks var blant mine favoritter. Av merittene du nevner er det vel kanskje bare lesingen som helst tilhører tegneserieuniverset (litt avhengig av stigenes utforming, kanskje) – det finnes faktisk likhunder som søker etter døde mennesker under vann: De sitter i båt og snuser etter luktmolekylene som når overflaten.
    _Donaldismen_ er en herlig bok, skal se om jeg finner den igjen…

Legg igjen en kommentar

Fyll inn i feltene under, eller klikk på et ikon for å logge inn:

WordPress.com-logo

Du kommenterer med bruk av din WordPress.com konto. Logg ut /  Endre )

Google+-bilde

Du kommenterer med bruk av din Google+ konto. Logg ut /  Endre )

Twitter-bilde

Du kommenterer med bruk av din Twitter konto. Logg ut /  Endre )

Facebookbilde

Du kommenterer med bruk av din Facebook konto. Logg ut /  Endre )

w

Kobler til %s

%d bloggere like this: