Tegnefilmblodhunder

Det hender iblant at folk kaller bikkja mi «tegneseriehund». Noe av årsaken til dette kan være at det finnes så få blodhunder i Norge, visstnok ikke flere enn 30–40, at man ser dem oftere på film og i tegneserier enn i levende live. Assosiasjonene går antakelig først og fremst til blodhunden Trusty i Disney-klassikeren Lady og Landstrykeren.

Trusty, og den skotske terrieren Jock, holder til i nabolaget til Lady.

Disney har portrettert en rekke hunderaser opp gjennom tidene, og blodhunden er intet unntak. Vi finner den i tegnefilmer som 101 dalmatinere, Aristokattene og The Great Mouse Detective.

Blodhunden i Aristokattene, gårdshunden Napoleon, angriper Edgar i det han forsøker å bryte seg inn på gården. Napoleon redder på denne måten, uten å vite det, Duchess og hennes sjarmerende kattunger.

Napoleon med sin makker, basseten Lafayette.

I The Great Mouse Detective får den store detektivmusen Basil god hjelp av blodhunden Toby til å oppklare en kidnappingsak:

Hunden som fikk navnet Pluto, har sin opprinnelse som en navnløs blodhund i tegnefilmen The Chain Gang fra 1930. Mikke Mus rømmer fra et fengsel som er under ledelse av en tidlig utgave av Svarte-Petter (Pete/Black Pete). Ledet av to blodhunder, setter en av vaktene etter Mikke for å spore ham opp. Det er altså en av disse to blodhundene, som forfølger Mikke, som senere, i modifisert utgave, skulle bli hans berømte kjæledyr.

Her jakter «Pluto» anno 1930 på Mikke.

Det amerikanske animasjonsstudioet Hanna-Barbera produserte på slutten av 70-tallet tegnefilmserien The Buford Files. Buford er en smart, men søvnig blodhund som bor dypt inne i sumpene i fylket Fenokee. Sammen med to tenåringer løser han mysterier og går sherrifen en høy gang. Bufords ører sirkler som radarantenner, og nesen hans fanger opp spor på geigertellernivå. Når månen titter fram, uler han av hele sitt hjerte. På fritiden har han en feide gående med en karatefrelst vaskebjørn.

Tenåringene Cindy Mae sammen med storebroren Woody og med Buford sovende over.

Jeg avslutter mitt lille blodhundsveip i tegnefilmens verden med en fersk oppdagelse. Hver julaften, siden jeg var barn, har jeg sett Karl-Bertil Jonssons julafton. Men det var først i julen 2009 at jeg oppdaget blodhunden. Og det er kanskje ikke så rart, for den opptrer kun i en veldig kort scene. Mot slutten av filmen, da Tyko Jonsson foreslår et firefoldig «leve!» for sin sønn Karl-Bertil, før den begeistrede folkemengden kaster han i været og roper hurra, blir han nedslikket av en kjøter med umiskjennelige blodhundtrekk.

Reklamer

8 kommentar

 1. Morsomt å lese blodhundbloggen din!

 2. Herlig innlegg!! Som stor fan av både tegnefilmer og hunder satte jeg veldig pris på den oversikten. Jeg husker veldig godt de fire første på denne listen.
  En korreksjon bare: Det heter altså dalmatinere (som i regionen Dalmatia!) ikke dalmaNtinere. :o) Og for dere som ikke har vært borti den opprinnelige boken (britisk) som Disneys filmer om de 101 baserte seg på, anbefales den sterkt.

 3. Hei!
  Du har glemt Langbein 🙂 Han er også en blodhund.

  • Hei! Etter hva vi har funnet ut er Goofy / Langbein ikke en blodhund. Han er originalt tenkt som en menneskelig karakter med hundetrekk,i motsetning til Pluto som hele veien har vært en hund. Ved å søke litt rundt er det nærmeste jeg kommer hunderase på Langbein at han muligens er modellert etter en Gordon Setter. Dette må jeg undersøke nærmere, men etter hva jeg forstår er han altså ikke som mange tror, en blodhund.
   Jeg tar gjerne i mot rettelser på dette.

   • Kan være jeg tar feil. Så en dokumentar om Walt Disney, var i fra gamelt av hvor de fortalt hvordan tegnerene jobbet i studio. Da ble det opplyst at grunnen til så mange av disneys hundekarrakterer er basert på blodhund var fordi at walt disney husket etter en blodhund fra han var liten og likte disse hundene. Det ble da nevnt at blodhund ble brukt som grunnlag for Pluto, Langbein, Trofast i lady og landstrykeren og som hunden Bruno i askepott. Ser man på disse hundene i sammenligning med Langbein så er det veldig mange likheter. Man ser jo klart kulen som langbein har på hodet, samt ørene og snuten, er lik Pluto. Er jo ikke sagt at de ikke har mikset inn noen andre raser også. 🙂 Tror denne dokumentaren også er på disneys treasures dvdpakken.

    Det er flere av innbyggerne i Andeby som er basert på hunder, men med menneskelige trekk. Se bare b-gjengen f.eks som er basert på Beagle 🙂

 4. Takk for interessant kommentar! Se på dagens innlegg om General Sniff!!

Legg igjen en kommentar

Fyll inn i feltene under, eller klikk på et ikon for å logge inn:

WordPress.com-logo

Du kommenterer med bruk av din WordPress.com konto. Logg ut /  Endre )

Google+-bilde

Du kommenterer med bruk av din Google+ konto. Logg ut /  Endre )

Twitter-bilde

Du kommenterer med bruk av din Twitter konto. Logg ut /  Endre )

Facebookbilde

Du kommenterer med bruk av din Facebook konto. Logg ut /  Endre )

w

Kobler til %s

%d bloggere like this: