Barons sentripetalkraft

Jeg har lenge lurt på hvorfor Baron, og hunder generelt, har en tendens til å gå rundt i sirkler idet de skal til å legge seg ned, i sengen eller på gulvet. Det er et fascinerende rituale, denne søvngjengeraktige sirklingen som avsluttes med et lykkelig lite sukk eller stønn når bikkja endelig kan hvile i sin egen tyngde. Er dette en oppvisning i meditasjon over massens treghet? Kan det være at hunder har en slags innebygget sentripetalkraft?

Sentripetalkraften er kraften som «trekker» inn mot sentrum av sirkelbanen. I Barons sirkelbane må det finnes et balansepunkt, et hvilepunkt. Samtidig som han sirkler inn dette punktet, ved hjelp av sentripetalkraften, får jeg følelsen av at han også definerer sin egen omkrets; at han på denne måten oppnår en bevissthet eller erkjennelse om hvor kroppen slutter (og eventuelt begynner), noe som igjen skaper en form for trygghet og beskyttelse.

Ferdig innsirklet

Ferdig innsirklet

Reklamer

2 kommentar

  1. Heisann =)
    Grunnen til at hunder sirkler litt rundt før de legger seg er trolig at de instinktene henger i fra ulvene som også utfører dette lille ritualet. Grunnen er at de skal ha litt bedre oversikt, selv når de slapper av =)

  2. glemte å legg til at grunnen til at de får bedre oversikt er at de da har trampet gresset flatt =)

Legg igjen en kommentar

Fyll inn i feltene under, eller klikk på et ikon for å logge inn:

WordPress.com-logo

Du kommenterer med bruk av din WordPress.com konto. Logg ut /  Endre )

Google+-bilde

Du kommenterer med bruk av din Google+ konto. Logg ut /  Endre )

Twitter-bilde

Du kommenterer med bruk av din Twitter konto. Logg ut /  Endre )

Facebookbilde

Du kommenterer med bruk av din Facebook konto. Logg ut /  Endre )

w

Kobler til %s

%d bloggere like this: