Den blodtørstige blodhunden!

– Hva slags hund er det?

– Det er en blodhund, sier jeg.

– Drikker den blod?

Jeg fikk dette spørsmålet av en 10-åring jeg møtte en dag jeg var ute og gikk tur med bikkja mi.

– Nei, den gjør ikke det, svarte jeg.

– Hvorfor heter den blodhund da?

Det var egentlig et godt spørsmål. En fuglehund er jo ute etter fugl. En harehund er på jakt etter harer. Hvorfor er ikke da blodhunden «en hund» etter blod?

IMG_0643

Baron på Bygdøy sjøbad

«Rasenavnet har ført til den misoppfatning at hunden er blodtørstig; en oppfatning som ble økt av de amerikanske nordstatenes propaganda mot slaveholdet i sørstatene med påstand om at blodhunder ble brukt til å oppspore og rive i hjel rømte slaver.» (Store Norske Leksikon)

Hvor selvsagt er det at navnet blodhund ikke kommer av rasens egenskaper til f.eks. å spore blod, men at det faktisk stammer fra det engelske uttrykket «blooded hound», som betyr nobelt blod, altså renraset hund? For de av oss som har kjennskap til hester, kan vi tenke på kategoriene halvblods og fullblods. Men dette er likevel ikke hestens rasenavn, det er betegnelser på hestetyper – det går på bygning, temperament og også litt på bruksområde.

Konsekvensen av at navnet «blodhund» ikke er i stand til å kommunisere sin betydning på en fornuftig måte, burde være at man søker å finne en erstatning.

Sankt Bernhard-hunden har sitt navn fra det store St. Bernhardspasset i Sveits hvor den ble avlet fram av munker i et kloster. I likhet med denne og mange andre raser ble også blodhunden avlet fram av munker, næmere bestemt en munk med navnet Hubertus, som drev med oppdrett av store jakthunder i Ardennesdistriktet i Belgia på 900-tallet. Blodhunden hadde derfor opprinnelig et annet navn før engelskmennene importerte rasen og gjorde den om fra jakthund til sporhund. Det opprinnelige navnet var sankt Huberts-hund, oppkalt etter munken som avlet fram rasen, og som ble slått til helgen etter sin død.

I stedet for blodhund foreslår jeg herved navnet sankt Hubert/sankt Hubertshund!

Reklamer

Én kommentar

  1. Så kul hund:)

Legg igjen en kommentar

Fyll inn i feltene under, eller klikk på et ikon for å logge inn:

WordPress.com-logo

Du kommenterer med bruk av din WordPress.com konto. Logg ut /  Endre )

Google+-bilde

Du kommenterer med bruk av din Google+ konto. Logg ut /  Endre )

Twitter-bilde

Du kommenterer med bruk av din Twitter konto. Logg ut /  Endre )

Facebookbilde

Du kommenterer med bruk av din Facebook konto. Logg ut /  Endre )

w

Kobler til %s

%d bloggere like this: